The nature is calling! Avantajele de a fi ghid in timpul liber
Oh-la-la, ne plac calatoriile, sa descoperim locuri noi, sa ne aventuram! Asa experimentam, asa ne relaxam, asa crestem. Asa simtim ca suntem vii, ca traim cu toata fiinta noastra si asta dam mai departe, catre generatiile viitoare.
De cand facem primii pasi, deja stim in mintea noastra de copil ca vrem sa exploram, sa aflam, sa cunoastem, sa traim ceva nou… ceva nou de fiecare data, la fiecare pas. Cand crestem, uneori ne anihilam natura asta, o ingropam adanc in noi si uitam de ea. Dar ei bine, daca alegi sa fii ghid in timpul liber, exact asta vei face: vei avea noutate din plin, experiente noi, care iti dau energie si dorinta de (si mai multa) aventura!
Steve Jobs spunea candva ca “oamenii care au o pasiune pot schimba lumea in bine”. Indraznesc sa zic ca de fapt, ei schimba lumea cu totul, o transforma, ii dau aripi, ii dau forta sa viseze si sa actioneze.
Daca esti la birou si mintea iti zboara la calatorii, drumetii si aventuri, am o veste buna: poti face asta in timpul liber, ca ghid! “Pai si ce, este asa simplu?”, vei spune tu. Hai sa aflam!
Meseria de ghid poate fi un job de vis daca stii de la inceput in ce te bagi. Asa ca am vrut sa vad ce presupune asta, iar pentru asta am stat de vorba cu doi colegi, doi oameni care fac deja asta de multi ani, pentru ca tu sa ai informatiile de care ai nevoie. Asta o sa te ajute sa pornesti in aventura vietii tale, aceea de a deveni ghid!
Stefan, zis si Fane (31 de ani) este ghid de 7 ani iar de aproape 11 ani duce pe munte grupuri de turisti.
Fane al nostru este foarte sociabil, ii place sa intre in discutii pe teme variate, ca “doar avem de invatat cat traim!”, imi spune el. Este pasionat de escalada iar recent si-a descoperit o pasiune pentru chitara. Imi spune ca in facultate a luat „virusul” muntelui si inceput sa duca grupuri pe munte.
A vrut sa devina ghid pentru ca asa are sansa sa lucreze cu oameni (lucru care ii place la nebunie) si pentru ca petrece timp in natura. Fane imi zica ca ai si un bonus: “este binevenit sa dai putin din ce ai invatat, catre altii… ajuta evolutia”
Il intreb despre cea mai tare amintire pe care o are. – “In tara: o tura fantastica de 8 zile cu cortul in spate prin muntii Maramuresului, Rodnei si Tibles. In afara: Uganda, si aici e infinit de mult de povestit”, imi zice Fane. Wow! Uganda… iar mintea mea incepe sa viseze la apusul nespus de frumos si la natura de acolo.
– „Cum este un ghid bun?” il intreb, curioasa de ce calitati-minune trebuie sa ai. – “In primul rand, sigur! Sigur pe el, pentru siguranta grupului! Apoi este important sa te faci placut, in prezenta oricui”, imi raspunde Fane.
Spre final, il intreb ce le transmite celor ce vor sa devina ghizi dar inca nu sunt hotarati. “Putina incredere si mult antrenament. Pana la urma orice profesionist are in spate multa munca si efort sustinut! Sa asculte pe cineva care a strans ceva ani de experienta si sute de oameni plimbati pe munti. Nimic nu este mai placut decat ca la fiecare sfarsit de tura sa simti bucuria oamenilor pe care i-ai purtat prin vai si pe creste”.
Wow, super experiente! Si acum, spre final, vine intrebarea: cat castiga un ghid? Castigul variaza intotdeauna in functie de grup, si de tura, imi spune Fane.
Si pentru ca doua experiente sunt mai bune decat una, am vorbit si cu Sorin (zis si Soie). Soie (35 de ani) este ghid montan de peste 12 ani.
Iubeste muntele, natura si mancarea buna! Imi spune ca si-a dorit sa devina ghid din dorinta de a impartasi tainele muntelui tuturor celor care isi doresc sa cunoasca muntele dar nu au curajul sau nu stiu de unde sa inceapa. Si in plus, si-a dorit sa dea mai departe cunostintele sale catre societate, asa cum si altii au impartasit cu el dragostea lor de munte.
Il intreb despre cea mai mare provocare pe care a avut-o si imi povesteste despre excursia in Iran. “Am urcat pe cel mai înalt vulcan din Asia, Varful Damavand. Provocarea nu a fost muntele, ci faptul ca trebuia sa mergem într-un stat declarat „terorist”, fără booking, Facebook si altele…”. – “D-ale calatoriei”, ma gandesc eu, zambind.
Soie imi spune ca nu castigul material este important, desi este multumit, dar simte fericire cand vede zambetul de pe chipul turistilor.
Hai sa iti zic care sunt cateva dintre avantajele de a fi ghid in timpul liber, dupa ce am am vorbit cu colegii mei.
- Calatoresti in locuri minunate
Faci ceva diferit si palpitant de fiecare data (muzee, varfuri de munte, cina la malul marii). In plus, strangi experiente memorabile, care te vor face sa zambesti si peste ani.
- Castigi bani
Banii sunt bineveniti tot timpul, mai ales cand vin in urma unei pasiuni!
- Socializezi
Este fain sa cunosti oameni noi si cat mai diversi. Cu unii vei lega prietenii poate, iar de la altii vei invata lectii importante si iti vei imbunatati aptitudinile de ghid. Dinamica oamenilor este o resursa pentru dezvoltarea persoanala a fiecaruia dintre noi.
Daca zambesti in timp ce citesti aceste randuri, hai sa vedem ce pasi trebuie sa urmezi:
- Ia in considerare sa te inscrii la un curs de formare profesionala
Noi iti oferim cursuri de formare, acreditate de ANC (detalii pe: https://asociatiaoxigen.ro/)
- Invata de la cei mai buni!
- Practice, practice while loving what you do!
- Fa-o din pasiune si ai incredere in tine!
Iti recomand sa vezi si filmul “My life in ruins”, pentru ca poti “gusta” vizual din viata unui ghid.
Ce este oare mai placut decat sa fii in inima naturii, sa devii una cu natura si sa castigi si bani din asta?
Hai, fă un pas. Îndrăznește!
Nu există comentarii