David Neacşu şi Asociaţia Oxigen au cartografiat un nou traseu de escaladare al celui de-al treilea varf african
– Vechiul traseu a fost distrus de încălzirea globală în doar 10 ani –
În premieră, o echipă românească a cartografiat pe GPS un nou traseu de escaladare a muntelui Rwenzori – 5109 metri din Uganda. Gheţarul Stanley, parte importantă a vechiului traseu, a scăzut mai bine de 600 metri în ultimii 10 ani, fiind astăzi imposibil de escaladat.
Expediţia condusă de David Neacşu la care au participat 5 membri din cadrul Asociaţiei Oxigen a avut trei obiective, toate atinse: măsurarea nivelului gheţarului Stanley, cartografierea unui nou traseu de escaladare a muntelui Ruwenzori şi atingerea vârfului Margherita (5109 metri).
,,Anul acesta am efectuat deja a patra expediţie pe muntele Ruwenzori şi am constatat din nou o micşorare a gheţarului Stanley cu aproximativ 80 de metri. Dacă în anul 2004, când am organizat prima expediţie, puteam ajunge în vârf traversând acest gheţar, anul acesta gradul mare de topire a lăsat în suspensie o scară de trecere pe un alt versant. Astfel, am marcat cu GPS-ul o nouă rută de escaladare care este ceva mai tehnica şi este cu 40 de minute mai lungă decât vechiul traseu.
Deşi, din această cauză, traseul a fost mai greu de escaladat decât în anii precedenţi, expediţia care a durat 9 zile s-a finalizat cu atingerea vârfului Marguerita”, a declarat David Neacşu, alpinist.
,,Pentru noi, cei din Asociaţia Oxigen, vârful Marguerita este unul dintre cele mai înalte vârfuri pe care le-am escaladat. A fost un traseu dificil, cu obstacole fizice dar şi psihice cauzate de răul de înălţime. Cu toate acestea am reuşit să escaladăm vârful şi să cartografiem în acelaşi timp un nou traseu care va fi folosit de toţi alpiniştii care vor vrea să încerce acest traseu de acum înainte.
Efectuarea acestei expediţii este semnalul nostru de alarmă, este îndemnul nostru către toţi oamenii de a proteja mediul înconjurător. Viteza de topire a gheţarilor este unul dintre cele mai importante indicatoare ale pericolului fenomenului încălzirii globale. În următorii 10-15 ani estimăm că gheţarul Stanley se va topi complet şi cu siguranţă nu va fi singurul.
Principala cauză sunt activităţile noastre şi cu siguranţă, soluţia este tot în mâinile noastre” a adăugat Sorin Delivasile, Preşedintele Asociaţiei Oxigen.
Plecarea s-a făcut din Bucureşti în data de 11 februarie cu trecere prin Istanbul, Entebbe (Uganda), oraşul Kasese (Uganda). Din oraşul Kasese s-a mers la poalele muntelui Ruwenzori unde s-a format echipa. Celor 6 români li s-au alăturat 3 ghizi, 2 bucătari şi 19 porteri locali, fiind în total 30 de membri. Întoarcerea în Bucureşti a avut loc pe 21 februarie.
Costul expediţiei a fost de 3000 Euro/persoană.
Membrii expeditiei au fost: David Neacşu, Sorin Delivasile, Andrei Voicu, Cristian Cochină, Sergio Pestişanu, Radu Coman.
1 Comentariu