Romania pe locul I in Europa de Est la instalarea de energii regenerabile
Dupa ce ani la rand au impanzit harta Romaniei cu eoliene, acum, investitorii intind cearsafuri de panouri fotovoltaice. In doar trei luni, numarul contractelor de racordare a crescut cu peste 50%.
Localnicii din Pufesti (Vrancea) se pot lauda cu una dintre cele mai mari centrale electrice fotovoltaice din Romania, pe o suprafata de circa 4 hectare de teren, s-a instalat un parc fotovoltaic de 1.5MW care va produce energie suficienta pentru a alimenta aproximativ 1.000 de familii, economisind totodata 1.029 tone de emisii de dioxid de carbon/an.
Asa cum se poate observa, investitia din localitatea vranceana nu este singura. Atrasi de sprijinul acordat de statul roman pentru energia solara, 6 certificate verzi pentru un megawatt-ora produs, investitorii au dat iama la Transelectrica, si in doar trei luni au primit contracte de racordare proiecte care ajung la aproape 200 MW. Conform datelor operatorului national de transport al energiei electrice, daca la finele lunii mai contractele de racordare pentru panouri fotovoltaice insumau 335 MW, la inceputul lunii septembrie numarul total a ajuns la 522 MW, adica o crestere de peste 55%.
Valoarea unui certificat verde este cuprinsa intre 27 si 55 de euro, astfel ca la 1 MW fotovoltaic producatorul are asigurata o suma minima de 162 de euro. Spre comparatie, un producator de energie eoliana are asigurati doar 54 de euro, avand in vedere ca primeste doar doua certificate verzi pentru un megawatt produs.
Se dubleaza din nou capacitatea?
Anul trecut, Romania a fost cea mai activa tara din Europa de Est, din punctul de vedere al capacitatilor nou-instalate (520 MW), devansand Polonia (436 MW). Cu cei peste 520 MW instalati in eolian, Romania s-a pozitionat pe locul 7 in UE.
Liderul in 2011 a fost Germania, care a pus in functiune parcuri eoliene cu o capacitate totala de 2086 MW, ajungand la 29.060 MW. Interesul pentru sursele regenerabile s-a marit in urma dezastrului nuclear din Japonia si scurgerilor de titei in Golful Mexic. De exemplu, China a devenit cel mai mare producator de energie eoliana la nivel mondial, cu o capacitate eoliana totala de 62.364 MW, din care circa 17.600 MW au fost instalati in decursul anului trecut.
Miza: 5 miliarde de euro
Intentia autoritatilor este de a atrage, pana in 2020, investitii de cinci miliarde de euro in eoliene. Tinta nu este foarte indepartata, daca luam in calcul investitiile realizate pana in prezent.
Sursa: ecomagazin.ro
[wppa type=”cover” album=”12″][/wppa]
Nu există comentarii