Experiențe bulgărești – Malyovitsa
„Adevărata călătorie a descoperirii înseamnă nu a căuta țărmuri noi, ci a vedea cu ochi noi”. S-ar părea că sunt cuvintele lui Marcel Proust, unul dintre cei mai mari romancieri francezi ai secolului XX. Totuși, după o călătorie pe care o realizezi atât fizic, cât și mental sau emoțional, aceste cuvinte se urcă pe buze și rămân acolo drept motto pentru deplasările ce vor urma. Așa s-a întâmplat și în ceea ce mă privește, atunci când m-am întors din primul meu proiect de tip Erasmus+.
Cum te-ar putea influența o plecare de doar 7 zile?
Asta m-a întrebat și eu la început, atunci când nu credeam că o săptămână petrecută departe de spațiul în care îmi desfășor ritualurile cotidiene îmi poate schimba felul în care mă raportez la cei din jurul meu. Am descoperit aceste oportunități prin intermediul unui persoane care mi-a împărtășit pasiunea pentru locuri noi, oameni frumoși și energie pozitivă. La rândul meu, am încercat să le transmit mai departe celor cu care mă înconjor în fiecare zi și am reușit, vara aceasta, să bifez prima deplasare, într-o stațiune din Bulgaria, denumită Maliovitsa. 7 zile, împreună cu un grup de alți 6 studenți, am poposit în lumea diversității culturale, a înțelegerii reciproce și a informațiilor de tot felul.
Cum am aplicat?
În momentul de față, există o mulțime de astfel de schimburi de experiență la care studenții au acces, ele fiind finanțate integral de Erasmus, prin intermediul unor programe special create pentru a facilita interacțiunea dintre naționalități diferite, comuniunea și transferul de informație calitativă. Aplicațiile (de obicei pe bază de formular) se pot face fie în calitatea de membru al unei asociații non-guvernamentale (în funcție de specificul proiectului și de participant- dacă este sau nu membru al unei organizații de acest fel), fie individual, atunci când există call-uri.
În cazul meu, o prietenă mi-a spus că Asociația Turistică pentru Natură Oxigen caută doritori pentru un schimb de experiență în Malyovitsa, Bulgaria. Și am zis ”De ce nu?”. Asociația Oxigen este o organizație non-profit, destinată promovării spiritului ecologic și sensibilizării populației în problemele de mediu. Activitățile asociației se îndreaptă în cinci mari direcții: promovarea turismului ecologic, ca o experiență sigură și durabilă; respectarea interesului cu privire la protecția mediului înconjurător, calitatea vieții și acordarea unei atenții deosebite ariilor protejate de lege; remarcarea și igienizarea traseelor montane; regenerarea resurselor naturale; acțiuni specifice, precum plantarea de copaci.
Pe lângă anunțurile existente pe platforma oficială Erasmus Plus, există o mulțime de grupuri pe rețelele sociale, unde sunt postate, în mod frecvent, solicitări de tineri în toate țările din Europa. Cerințele pentru participarea în cadrul unor astfel de proiecte sunt dorința de dezvoltare personală, deschiderea către diversitatea de participanți, entuziasmul și inițiativa de a pricepe cum funcționează învățarea non-formală prin workshop-uri, ateliere creative și jocuri de strategie. În plus, limba engleză este un must, având în vedere că face posibilă comunicarea cât mai eficientă între oameni cu sisteme lingvistice diverse
Ce a presupus acest proiect?
Timp de 7 zile, am participat alături de reprezentanți din țări precum Italia, Serbia, Macedonia și Bulgaria la un schimb de experiență, organizat pe tema Environmental Issues. Întregul proiect a constat în activități de cunoaștere, de lucru în echipă, atât indoor, cât și outdoor, precum și în ateliere destinate rezolvării unor probleme cu care ne confruntăm, indiferent de spațiul din care provenim: problema reziduurilor, poluarea mediului, risipa de resurse precum apa sau energia electrică etc. Proiectul a îmbinat într-un mod extraordinar acțiunile de divertisment și de interacțiune culturală, cu cele destinate acumulării și livrării de informații relevante cu privire la tema aleasă. Cele 7 zile s-au încheiat cu o noapte în pădure, prilej cu care am învățat cum se montează un cort sau cum se gătește cu resurse limitate.
Ce am învățat din proiect?
- Nu contează neapărat locul în care pleci, ci mai degrabă ochii cu care privești schimbarea, diferitul, ceea ce este nou și necunoscut până atunci. Am învățat că nu există un sentiment mai frumos decât acela că poți să treci barierele de orice natură- etnice, lingvistice, religioase, politice- atunci când îți dorești să faci din oameni un tezaur viu, din care să te hrănești constant.
- Este foarte important să înveți să asculți și să asimilezi informația necesară, prețioasă, utilă, chiar dacă nu coincide cu ce crezi tu. Diversitatea nu numai că hrănește toleranța și acceptarea, dar aduce în lumină noi perspective, noi moduri de a privi același lucru, în feluri total diferite.
- Carpe diem! Este vital să trăiești fiecare moment la maximum, să te provoci și să vrei mai mult de la tine. O astfel de experiență înseamnă ieșirea din zona de confort, o ieșire către progres și dezvoltare pe toate planurile.
Isabela Alexandra Neague
Nu există comentarii