Cam ce faci tu într-o zi obișnuită?
Te trezești, găsești buimac calea spre baie, bagi capul prin bucătărie (poate faci o cafea sau mănânci ceva), te îmbraci sau nu… 😛 Oricum, totul e pe repede-nainte. Și tai-tai la muncă!
Ajungi la birou după ce ai luat câteva mijloace de transport în comun, deschizi calculatorul, ți se desfășoară o sumedenie de e-mailuri care mai de care mai colorate după priorități precum o pungă de M&M pe care ai rupt-o și se varsă pe masă. Parcă nu ai începe munca imediat. Mai bine te duci cu colegul/colega să (mai) beți o cafea.
Apoi, după prioritățile și termenele proiectelor, te-apuci de treabă. Interacționezi cu oameni, depinzi de munca oamenilor. Pe unii încerci să-i convingi (cu binișorul) să aibă conștiința muncii bine făcute, pe alții ai renunțat să-i mai convingi fie pentru că au deja această conștiință, fie că sunt cauze pierdute. Cu unii te cerți, cu alții râzi sau invers… în funcție de ziua fiecăruia.
În medie, faci chestia asta 5 zile pe săptămână, 4 săptămâni pe lună, 12 luni pe an. Ne raportăm, bineînțeles, la niște tipare… Evident, sunt oameni care nu au acest program, dar indiferent, de acesta, numărul de ore muncite pe an este cam tot acolo.
Ai doar 21 de zile de concediu pe an plus câteva zile libere cu ocazia sărbătorilor naționale și religioase. S-ar putea să ai mai mult de 21, pentru că nu ți-ai luat anul trecut tot concediul că ai avut mult de muncă. Sau poate angajatorul îți crește numărul de zile de concediu odată cu vechimea (norocosule!).
Acum că am creat o imagine de ansamblu, tragem linie (prima) și ne întrebăm: cam ce ne motivează pe noi să ne trezim dimineața să mergem la muncă? Ce ne motivează să ne trezim ÎN FIECARE dimineață să facem asta? Ce ne motivează să mergem pe ploaie, pe vânt, pe ninsoare și străzi blocate la muncă?
Sunt mult e răspunsuri. Probabil că pe unii îi motivează munca în sine și domeniul în care activează. Minunat, aproape utopic! Kudos celor care au acest răspuns.
Mai sunt oameni care o fac pentru familie, a se citi copii. Minunat! E de datoria ta de părinte.
Însă pentru alții, răspunsul este altul: experiența călătoriei. Oriunde ar fi ea: orașe, sate, munte, mare, călătoria este o motivație de a câștiga bani.
Că plecăm din oraș aproape la fiecare sfârșit de săptămână, că ne ducem două-trei săptămâni pe an undeva departe, în locuri noi, călătoria este o evadare din rutină.
Mai mult decât atât, este o explorare a noutății, o experimentare care ne hrănește simțurile și, implicit, mintea, o terapie. Călătoria este nu numai o hrană spirituală, dar și o modalitate de dezvoltare intelectuală. Este o sursă de cunoaștere pe care să o oferi mai departe. Și, nu în ultimul rând, o fabrică de amintiri.
Și tragi iarăși linie (a doua) și te întrebi (poate având experiența de-a fi asistat la momentul plecării oamenilor din lumea asta) ce naiba iau cu mine după atâta muncă? Nimic. Doar amintirile și emoțiile unor experiențe frumoase precum călătoriile ne alină și ne animă anii, atunci când poate nu vom mai putea să facem asta, dar vom putea povesti nepoților noștri despre ele.
Știu, ați mai auzit astfel de cuvinte. Poate prin poeziile idilice ale lui Vasile Alecsandri. Dar, eu călătoresc pentru că cred cu tărie că asta e calea cea mai simplă, cea mai eficientă, cea mai profundă de-a cunoaște oameni, de-a empatiza cu ei, de-a explora locuri noi și de a le evalua și prețui frumusețea, de-a aduna amintiri pentru nepoții mei. Oamenii de la Oxigen m-au învățat asta. De trei ani și ceva merg cu ei pe munte și nu m-aș mai lăsa nici de ei, nici de munte.
Când trag astfel de linii, îmi răsună în ureche vocea lui David Neacșu, la Coșul Boului în Munții Apuseni (o ieșire cu Asociația Oxigen, o amintire pe care nici Alzheimer nu o va face pierdută):
„Dor de ducă, dor de ducă
Unde dracu să mă ducă
Piscuri se înalţă-n zare
Mândre strălucesc în soare
Şi semeţe mă îndeamnă
Ia poteca spre cabană“
Da, dor de ducă!
Pentru tratarea dorului de ducă, Asociația Oxigen va pleca în curând în Bulgaria pentru escaladarea celui de-al treilea vârf muntos din zona Balcanilor și anume, Vihren (detalii aici: https://www.facebook.com/events/205592213152326/). Un spectacol de munte care trebuie inclus în schema de călătorii!
Ileana Buzoianu
1 Comentariu