Placile de azbociment sunt cancerigene

Activitatile care au ca rezultat potentiala expunere a omului la azbest, pe langa minerit, sunt reprezentate de producerea si utilizarea placilor si conductelor de azbociment, placutelor de frana, ambreiajelor, izolatiilor termice (panza, snur, fulgi de azbest), activitatile de constructie, demolari, transport etc.

Azbestul ajunge si in apa, provenind mai ales din conductele de azbociment, dar si din aerul poluat. Fibrele de azbest inhalate si retinute in plamani se pot acoperi cu o proteina continand fier, formandu-se astfel corpi azbestoici, care determina pleurita, fibroza pulmonara (azbestoza) si evolueaza in timp (10-15 ani) spre cancer, cu diferite localizari (pulmonara, pleurala sau peritoneala).

In conformitate cu articolul 12, in scopul protejarii sanatatii populatiei si a mediului, de la 1 ianuarie 2007 se interzic toate activitatile de comercializare si utilizare a azbestului si a produselor care contin azbest. Este timpul ca si in fermele din tara noastra sa fie limitata si chiar eliminata utilizarea placilor de azbociment, din care se desprind fibre de azbest care polueaza aerul si ajung mai repede sau mai tarziu in plamanul oamenilor.

In Marea Britanie, aproximativ 3.000 de persoane mor in fiecare an din cauza bolilor produse de expunerea la azbest din trecut. In Suedia, numarul deceselor cauzate de efectele intarziate ale expunerii la azbest (cazuri de mezoteliom pleural) este mai ridicat decat numarul total de accidente de munca mortale. Faptul ca fumatul poate provoca cancer pulmonar este binecunoscut, dar trebuie precizat ca riscul aparitiei cancerului pulmonar creste mult in cazul fumatorilor care sunt expusi si la azbest.

Peste tot intalnim acoperisuri facute cu astfel de placi. Faptul ca nu a fost mediatizat efectul nociv al acestora si nepasarea autoritatilor sunt cauzele pentru care s-a ajuns aici. Efectele nu se vad imediat, dar, pe termen lung, imbolnavirile de cancer pulmonar datorat prafului rezultat din materialul acestora sunt o certitudine. Uniunea Europeana nu mai da voie sa se construiasca cu aceste materiale de constructii din anul 2006. Cum au luat acesti oameni aprobare de la Primarie sa construiasca cu placi de azbociment daca sunt interzise?! Aceasta este, pana la urma, o intrebare retorica, raspunsul nemaivenind niciodata. Astfel, dupa ce ca aerul este deja poluat din cauza prafului, suntem condamnati sa respiram si aerul contaminat de aceste placi.

Publicat pe: 8 august 2012.

3 păreri la “Placile de azbociment sunt cancerigene

  1. daca afli sa postezi si aici te rog, avem nevoie si noi de un echipament foarte bun. De retinut ca si cei care intra in contact cu hainele prafuite astfel, se pot imbolnavi (familia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.