Retezat: Frumusețe, cultură și istorie

Expediția nostră în Munții Retezat a fost mai mult decât o urcare pe munte: a fost o perioadă de explorare și de descoperire a locurilor frumoase pe care România le păstrează adăpostite printre culmile sale. Așa că veniți cu noi într-o călătorie imaginară, unde vă povestim de ce ne-am bucurat noi când am mers în drum spre Retezat, în prima și ultima zi a ieșirii noastre! Pentru că muntelui îi acordăm un articol întreg. Îl merită.

 

Prima zi

Ziua I o destinăm relaxării: prima parte a zilei o petrecem la piscină, făcând plajă și bălăcindu-ne, entuziasmați de ce va urma. Mai târziu, vizităm cetatea Sarmizegetusa. Cu acest prilej, ne cufundăm în istorie, vedem și simțim ce au construit aici romanii în antichitate, în secolele III-II î. Hr. Aici, ruinele vorbesc încă – viața, cultura și spiritualitatea celor care le-au ridicat sunt mai puțin clare, însă simțul istoriei ne motivează să le păstrăm.

Retezat - BujorulContinuându-ne după-amiaza plăcută, avem și prima noastră tangență cu Parcul Național Retezat. După o drumeție relaxantă ajungem la cascada Râușor, înaltă de 10m, cu un farmec deosebit: pitorească și sălbatică. Aici a culminat prima noastră zi, cu apa dulce gâdilându-ne simțurile.

După o zi încărcată de frumusețe, seara ne odihnim la hotel, în speranța că următoarea zi vom avea parte de vreme excelentă în ascensiunea noastră spre vârful Retezat.

Ultima zi

În ultima zi din tur, cuprinși de exaltarea ascensiunii pe munte din ziua anterioară, încheiem expediția tot cu o aventură în brațele culturii și ale istoriei, cu o plimbare frumoasă în Alba Iulia.

Mai târziu, vizităm și cetatea medievală a Sibiului, care a fost timp de secole un punct important pe harta continentului european. Aici luăm și o masă cu arome românești, în timp ce inspirăm o atmosferă rustică și admirăm urmele trecutului pe arhitectura din jur. Cum să nu ne bucurăm de minunea care este acest oraș din inima României?

Cu corpurile cuprinse de o oboseală plăcută, cu plămânii curați și ”renăscuți” în urma reconectării cu natura, ne întoarcem în ritmuri grecești spre casă.

Pentru noi, așa arată România – bogată în munți și frumusețe naturală, dar și în prilejuri de explorare și relaxare. Și tocmai de asta, în ieșirile noastre ne lăsăm îmbrățișați de locurile frumoase pe care le vizităm, și te invităm și pe tine să guști din frumusețea acestor meleaguri!

Stefania Chihaia

Sharing is caringShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone
Publicat pe: 22 iunie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *