Memorialul Alin Tava

Cine a fost Alin Tava

Adrian Tavă, salvamontist din Valea Iașiului, se situa în top 10 schiori pe județul Argeș. De când era mic, învațase că iarna putea ajunge la școală numai pe schiuri, deoarece aceasta se situa la o depărtare foarte mare de casa lui.

Va deveni mai târziu un împătimit al muntelui, dedicat salvării de vieți omenești.

Din păcate ceea ce l-a făcut puternic, îl va doborî mai târziu. Alin moare în martie 2005, la 28 de ani, surprins de o avalanșă în timp ce mergea la datorie, pe traseul dintre Cabana Capra și Refugiul Salvamont de la Cota 2.000.

În urma lui a lăsat o familie îndurerată – soția și un băiețel de șapte  ani.

Descriere eveniment

Asociația Salvatorilor Montani Curtea de Argeș, în parteneriat cu Asociația Oxigen organizează a treia ediție a concursului “Memorial Alin Tava”.

Evenimentul este organizat în memoria celui care și-a dedicat viața salvării persoanelor pe munte.

Memorialul va avea loc în perioada 9-11 Martie 2012 în Masivul  Făgăraș, zona Piscu Negru – Capra și va fi reprezentat printr-un concurs cu tema – Tehnicile de salvare în avalanșă.

Obiective generale ale evenimentului

Conștientizarea riscului avalanșelor și a consecințelor dezastruoase pe care le pot avea ele asupra turiștilor care se încumetă pe trasee interzise iarna.

Transmiterea unor cunoștințe elementare de salvare a accidentaților din avalanșe.

Justificarea evenimentului

România nu se numără printre țările cu avalanșe-record, nici ca dimensiuni, nici ca pagube materiale. Numai că, paradoxal, numărul de victime în rândurile practicanților muntelui și ai sporturilor de iarnă este mai mare la noi decât în țări cu o activitate a zăpezii pe versanți mult mai intensă. Și asta, din lipsa informației, a celor mai elementare cunoștințe despre mecanismele de producere a avalanșelor și despre măsurile de protecție individuală. Celebrul Lionel Terray spunea că „Cel mai periculos fapt în alpinism este inconștiența tinereții”.

Evenimentul in memoria lui Alin Tava vrea sa preintampine astfel de evenimente nedorite din munti, transmitand idei puternice cu privire la constientizarea tuturor riscurilor ce trebuiesc luate in considerare inainte aventurarii intr-un traseu pe timp de iarna.

Publicat pe: 1 martie 2012.